Fra herrelag til damelag – hva tror Christoffer om 2019

Siden Håndballspiller drives av Trond Sørøy, som også er skribent for Vipers Kristiansand, denne gangen har han intervjuet vår egen Christoffer.

 

Tekst: Trond Sørøy. Tirsdag 1. januar 2019.

Christoffer Martinussen (29) er denne sesongen trener for Gjerpen i eliteserien etter tidligere å ha trent herrelag i Askøy, Notodden og Herkules. Han ser nå frem til en vårsesong hvor klubben kan ha fullt fokus på det sportslige ettersom egenkapitalskravet nå er innfridd.

.

Fikk tilbud om å bli trener i eliteserien.
«Det var spennende å få tilbud fra Gjerpen, samtidig som jeg visste at klubben var i en turbulent periode. Både når det gjaldt økonomi, det sportslige og administrativt. Så det var noe man tok hensyn til. Samtidig var det en mulighet man på mange måter ikke ønsket la gå fra seg. Jeg kjente til mye i og rundt klubben siden jeg var i Herkules. Så jeg kjenner Gjerpen godt – så jeg så på det som en spennende utfordring. Det var for så vidt ganske enkelt å takke ja til Gjerpen.

.

Unge trenere.
«Endre B. Fintland (26) i Oppsal kjenner jeg godt til, og har et fantastisk vennskap med han. Jeg snakker med han ukentlig, vi har gått trenerutdanning sammen i fire år nå. Det har vært en kul reise hvor vi begge nå står med treneransvar i eliteserien. Vi har foreløpig ikke det nettverket som andre har så vi må bruke hverandre så godt vi kan. Samtidig ønsker vi å utvide nettverket men man velger ut noen man sparrer med, som man stoler på og bruker i både medgang og motgang. Endre er en av de jeg definitivt prater mye med.»

.

Fra herrelag til kvinnelag.
«Det er en annen hverdag fra å være trener i 1. og 2. divisjon til å være trener i en eliteserieklubb. Det er noen knepp opp i forhold til profesjonalitet. Det er den største forskjellen, ellers er mye av det samme. Jeg tror forskjellen på jenter og gutter er overvurdert, prinsippene er mye de samme og måten man behandler jenter på er den samme som man snakker til gutta på.»

.

Klubben er blitt sammensveiset.
«Jeg har blitt tatt i mot fantastisk bra, både fra spillerne og klubben. Det er på mange måter i motgang man kommer tettere på hverandre. Vi har klart egenkapitalskravet, så vi har parallelt med det sportslige jobbet for å få kontroll på det økonomiske. Og det har gjort at både klubben, trenerteamet og spillerne har blitt sammensveiset i løpet av denne prosessen.»

.

Ikke helt fornøyd så langt.
«Det er små nyanser, nå er vi der at vi føler oss litt skuffet. Hadde vi tatt to poeng til hadde det vært helt fint. Hadde vi tatt fire poeng til hadde det sett veldig bra ut. Totalt sett er vi ikke helt fornøyd, men vi vet at vi har mange nye spillere og vi har mistet flere sentrale spillere fra fjoråret som har vært bærebjelker i Gjerpen i en årrekke. Da først og fremst Andrea Rønning og Dorthe Groa + et par andre som har vært kulturbærere i klubben. Det har vi nok merket. Men når det er noen som forsvinner så er det andre som får arbeidshanskene, så nå har de fått tid så det blir spennende når vi går i gang igjen nå på nyåret.»

.

Håndballfilosofi.
«Jeg ønsker at vi spiller tornadohåndball, man er nymoderne og ønsker at det skal gå fort. Jeg er oppvokst med den filosofien. Men samtidig har det kanskje gått litt for fort i forhold til de ferdighetene vi har hatt i laget, det har blitt mange tekniske feil. Jeg har mine tanker og min filosofi men det vil ta tid å innlemme det i Gjerpen og spillergruppen. Men vi ønsker at det skal gå fort, det er hovedfokuset. Ha et aggresivt forsvar og at det skal gå fort, det er nok noe av de samme tankene som også andre klubber har i eliteserien denne sesongen.»

.

Om det å være ung trener i eliteserien.
«På mange måter er det flere av de jeg har hatt som forbilder som nå står på motsatt banehalvdel. Det er de jeg nå konkurrerer i mot. Jeg er oppvokst i Bergen og har sett på den fantastiske jobben Tore Johannessen har gjort med Tertnes, så har vi Ole Gustav Gjekstad, ja jeg kan ramse opp. Det imponerer meg hvor godt en blir tatt i mot selv om en er ung. Så blir det opp til meg og vi unge trenerne å vise oss tillitten verdig, vise at vi har de ferdighetene som skal til for å utøve på dette nivået. Så er det opp til oss sjøl å bevise hva vi er gode for.»

.

Om vårsesongen
«Vi ønsker å være et lag som fremstår med mye energi, med agressivitet og entusiasme. Nå slipper vi å tenke på det økonomiske og kan fokusere på det sportslige, at vi skal prestere. Nå skal vi slippe oss løs og tørre å vise de ferdighetene vi har i laget. Vi har 14 spennende kamper igjen, så det er mange poeng det skal spilles om. Så jeg håper vi skal se bedre ut og vi må være på vårt beste i hver kamp for å ta poeng. Alle spådde at det skulle bli rekordjevnt fra fjerdeplassen og nedover, og det er ikke så langt unna sannheten.»

.

Blir trigget av ansvaret.
«Det har vært en overgang, men samtidig er man forberedt på presset det fører med seg å være eliteserietrener. Hvis man ikke ønsker å være i denne rollen med ansvar og press, så kan man ikke utøve som trener på dette nivået her. Så det er en del av pakken. Så det trigger og motiverer meg mer enn det gjør meg usikker og nervøs. Nå gleder jeg meg til neste halvår og håper at vi kan få se se et Gjerpenlag med mye energi og forhåpentligvis med nok poeng til å spille eliteserien også neste år.»